Yapay Zeka Nedir Neler Yapılabilir


 

Yapay Zeka Nedir Neler Yapılabilir

Yapay zeka dünyayı değiştiriyor ve yapay zeka ile neler yapılabileceğini bilmemiz önemli.

Her şeyden önce, terimlerimizi tanımlayalım.

Temel bilgilerle başlayalım. Yapay zeka (AI), insan davranışını taklit etme ve insan girdisine bağlı olmadan kendi başına hareket etme yeteneğine sahip herhangi bir teknoloji için kullanılan geniş bir terimdir. Makine öğrenimi ve derin öğrenme, YZ'nin iki alt kümesidir; geleneksel programlamanın gerektirdiği gibi bilgisayarların insanlar tarafından programlanmak yerine deneyim yoluyla çevrelerinden öğrenmelerine olanak tanırlar. Sinir ağları, bilgisayarların büyük miktarda veriyi, içindeki kalıpları bularak hızlı bir şekilde işlemesine olanak tanıyan bir tür makine öğrenimi algoritmasıdır - Netflix film önerileri ile yazılan arama terimlerini düşünün - sohbet robotları ise Siri veya Alexa'da kullanılanlar gibi doğal dil işleme sistemlerini kullanarak sizinle sohbet edebilir. Şimdi tüm bu ücretsiz şeyler hakkında konuşalım!

 Öncelikle terimlerimizi tanımlayalım: Peki yapay zeka ile neler yapılabilir?

Yapay zeka, akıl yürütebilen, öğrenebilen ve problem çözebilen akıllı makineler tasarlayan bir bilgisayar bilimi dalıdır. "Yapay" terimi, zekanın doğal zekaya (örneğin insan beyni) ve onun özelliklerine (örneğin sağduyu) atıfta bulunulmadan insanlar tarafından yaratıldığı anlamına gelir. YZ sistemleri sağlık, finans, eğitim ve ordu dahil olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır.

YZ, bilgisayarların daha güçlü ve uygun fiyatlı hale gelmesiyle son yıllarda daha önemli hale gelmiştir. Günümüzün YZ sistemleri, görüntü tanıma gibi görevleri insanlardan daha iyi yerine getirmektedir; ayrıca zaman içinde gelişebilmeleri için hatalarından öğrenebilmektedirler.

Yapay zeka ile neler yapılabilir? Yapay zekanın olduğu bir dünya, insanlar için daha fazla boş zaman demektir.

Yapay zeka daha verimli olmamıza yardımcı olacak ve insanlara başka şeyler yapmaları için zaman kazandıracaktır. YZ, form doldurma veya evrak dosyalama gibi tekrar eden ve aksi takdirde çok fazla zamanımızı alacak olan görevleri yerine getirebilir.

Yapay zeka ile yeni ürün ve hizmetleri her zamankinden daha hızlı oluşturabilirsiniz. Yalnızca verileri sağlamanız ve bilgisayarın kendi işini yapmasına izin vermeniz yeterlidir - bu, daha önce zaman veya teknik uzmanlık eksikliği nedeniyle imkansız olabilecek daha yaratıcı projeler için kaynaklarınızı serbest bırakır. Müşterilerin ihtiyaçlarından elde edilen yeterli veri noktasıyla yapay zeka, tercihlerine göre bir sonraki ürünün ne olması gerektiği konusunda doğru tavsiyelerde bulunabilir (örneğin, bir kişi belirli bir ürün serisindeki bir ürünü çok seviyorsa).

Diğer YZ türleri arasında dar ve yapay genel zeka (AGI) bulunmaktadır.

Dar YZ, bir görüntüyü tanımak veya satranç oynamak gibi belirli bir göreve odaklanır.

AGI genel zeka yeteneğine sahiptir, bu da programlanmadan yeni görevleri öğrenebileceği anlamına gelir.

AGI'nin popüler bir örneği, 1996 yılında dünyanın ilk bilgisayar satranç turnuvasında dünya şampiyonu Gary Kasparov'u yenen IBM'in Deep Blue süper bilgisayarıdır.

Hakkını teslim etmek önemlidir.

Yapay zeka uzun zamandır var, ancak son birkaç yıldaki gelişimi olağanüstü oldu. Artık birçok alanda kullanıldığını görebileceğimiz bir aşamadayız. Günümüzde yapay zekanın pek çok kullanım alanı var; aşağıda sadece bazı örnekler yer alıyor:

Doğal dil işleme: Bu, bilgisayarların insan konuşmasını anlamasını ve buna göre metin, ses veya video yoluyla yanıt vermesini sağlar. Örneğin, iPhone'unuzdaki Siri ne söylediğinizi anlayabilir ve isteğinize göre uygun bir yanıt verebilir (bağlıysa).

Konuşma tanıma teknolojisi: Bu, bilgisayarların, insanlar tarafından konuşulduğunda neyin "evet" veya "hayır" gibi ses çıkardığını bilmeleri için örneklerle eğitilmiş yazılım algoritmaları aracılığıyla seslerini analiz ederek birinin ne söylediğini tanımasını sağlar. Bu teknoloji ilk olarak yaklaşık 50 yıl önce Japonya'da geliştirildi, ancak kısmen cep telefonları veya buzdolabı gibi her gün düzenli olarak bizden talimat alması gereken ev aletleri gibi günlük kullanım durumları için yeterince iyi çalıştığı için ancak son zamanlarda popüler hale geldi!

YZ dünyayı değiştiriyor ve teknoloji ilerledikçe bunu yapmaya devam edecek

Sonuç olarak, yapay zeka dünyayı değiştiriyor ve teknoloji ilerledikçe bunu yapmaya devam edecek. Her yeni teknolojide olduğu gibi, dikkate alınması gereken hem faydalar hem de dezavantajlar vardır. Bu nedenle, YZ'nin kötü amaçlar için kullanılmasını nasıl önleyebileceğimizi ve aynı zamanda iyilik potansiyelini nasıl en üst düzeye çıkarabileceğimizi tartışmamız önemlidir.

Peki, yapay zeka ile neler yapılabilir? Çok şey! Bildiğimiz dünyayı değiştirme potansiyeline sahip ve teknoloji ilerledikçe bunu yapmaya devam edecek. İnsan düşüncesini taklit eden daha gelişmiş algoritmalarla, sonunda makinelerin bizden daha akıllı olduğu bir noktaya ulaşabiliriz. O noktada, onları en iyi nasıl kullanacağımızı bulmamız gerekecek - dostlarımız olarak mı yoksa düşmanlarımız olarak mı? Ama şimdilik, sadece yolculuğun tadını çıkaralım!